Van writersblock naar workflow

Doorwerken voor professionals (ook zonder inspiratie)

Blanco bovenkamer? Met tegenzin naar je beeldscherm staren? Geen zin of inspiratie? Elke kenniswerker loopt er weleens tegenaan. Terwijl die presentatie of dat voorstel wél af moet. Schrijfweerstand? Denkblokkade? Been there. Done that. Mijn pijn, angst, frustratie leerervaringen en die van anderen resulteren in onderstaande tips. Voor elke professional die weleens heel hard z’n hoofd op z’n bureau wil slaan.

F@CK die inspiratie

Wacht niet op inspiratie. It’s a trap. Inspiratie bestaat niet. Of nou, misschien wel. Maar als je een deadline hebt kun je er gewoon niet op wachten. En dus geen writersblock gebruiken. Dus start. Schrijf. (En in sommige gevallen bid, huil en verwonder je over het resultaat.)

Zet een kookwekker

Mijn ‘all time favorite’. Als ik geen zin heb, hoef ik niet. Tenminste… Over tien minuten. Eerst zet ik een kookwekker op tien minuten. En ik beloof mezelf er tien minuten tegenaan te gaan. Daarna mag ik stoppen. Wat dat oplevert? Soms weet je in tien minuten een mooi begin te maken van iets. Een andere keer ben je blij dat je het verlossende piepje hoort. En dan zijn er ook de keren dat je doorgaat en doorgaat… Omdat je er toch helemaal in zit!

Ontdek je toptijd

Weet jij wanneer je het scherpst bent? Dat is de tijd dat je moet reserveren voor lastige mails, de structuur van een presentatie. Voor Hemingway waren het de eerste uren van de dag, terwijl Churchill midden in de nacht, liggend in een bad, complete boeken citeerde aan zijn schrijversteam. Ook wij gewone aardbewoners hebben pieken in onze aandachtsboog. Benut ze. Als je er even over nadenkt weet je het vast wel wanneer die van jou vallen. Reserveer ze voor het pittiger denk- en schrijfwerk. Voor veel mensen is dat niet nét na een (zware) lunch.

Ontwikkel een ‘flow-routine’

Zorg voor een bepaalde set aan handelingen om in flow te komen. Externe prikkels die je het signaal geven: nu is het menens. Denk aan:

  • Een opgeruimd bureau
  • De juiste muziek om je te concentreren (voor mij o.a. Canto Ostinato); zit je in een drukke ruimte, dan kan rustige muziek of enkel een koptelefoon tegen de ruis van buiten je helpen je te concentreren.
  • Denk ook aan geuren: wierook, kaars, koffie
  • Geen prikkels (telefoon, mailmeldingen uit)

Doe het nooit écht tegen je zin

Het klinkt wat paradoxaal na de stelling dat je niet op inspiratie moet wachten. Maar er zijn nu eenmaal momenten dat je geen pittig werk van jezelf moet vragen. Vrijdagmiddag halfvijf, na een volle week of de eerder genoemde zware lunch. Daar zit voor veel mensen niet de wekelijkse concentratiepiek. Ga jezelf dan ook niet martelen door daar je zwaardere denk- en schrijfwerk naartoe te schuiven.

Wissel tussen taken en teksten

I know: multitasken bestaat niet. Maar het kan heel verfrissend zijn om niet uren achtereen aan hetzelfde rapport te werken. Deel een uur op in 3’en. Eén derde voor een rapport, één derde voor een mail en één derde voor een voorstel. Neem een goede pauze, liefst met wat beweging, en doe dat nog een keer. Je maakt onverwacht veel meters.

Zet de interne criticus uit

Ook weleens last van dat duiveltje dat op je schouder meekijkt, commentaar geeft (nooit opbouwend) en er soms voor zorgt dat je niet van de kant(lijn) komt? Tik ’m van je schouder. Wees niet té kritisch, begin gewoon en ga door. Schrappen, aanscherpen en schuiven kan ook later nog.

Reframe perfectie naar de ‘sneuvelversie’

Ben je ook bevreesd omdat er zoveel mensen naar de tekst gaan kijken? Reframe de eerste versie voor jezelf als ‘sneuvelversie’. Dat maakt het makkelijker om je document los te laten. En weet: de perfecte tekst bestaat niet.

Blijf realistisch en doseer

Neem tijd om op te laden als je een schrijfklus hebt afgerond; 8 uur per dag schrijven lukt nagenoeg niemand. Cal Newport stelt in het leerzame ‘Deep work’ dat de geoefende deep worker twee keer 1,5 uur per dag echt diep werk kan leveren, de triatleten halen drie keer 1,5 uur.

Lukt het dan nog niet?

Dan is er wat anders aan de hand. Je hebt niet genoeg informatie, je maakt je zorgen over reacties of je bent aan de slag met iets dat zich niet op papier laat oplossen maar om een bijeenkomst, gesprek of andere interventie vraagt.

Heb je nog andere tips? Laat het me weten!

Enne… Succes!